Metropola vegheata de Iisus Mantuitorul este o destinatie controversata, in special din cauza lipsei de siguranta pentru turisti din deceniul trecut si a criminalitatii ridicate din cartierele denumite „favelas”. Stiu ca am inceput acest articol intr-o nota nu tocmai vesela, insa, siguranta este primul lucru la care trebuie sa te gandesti, atunci cand mergi intr-o asemenea vacanta. Sa fiu sincera, prima incercare de a ajunge in Rio de Janeiro a fost la Carnavalul din februarie 2015, cand deja ne cumparaseram biletele de avion si ne gandeam sa luam si biletele pentru parada. Dupa ce am citit tot felul de articole negative despre acest oras, referitoare la criminalitatea foarte ridicata, ne-am razgandit si am reusit sa schimbam biletele catre nimeni alta decat… Maldive.

24

Un an mai tarziu ne-a revenit ideea, ne-am documentat mult mai bine si astfel s-a nascut dorinta de a merge in Rio! Si de data asta nu am mai dat inapoi. Cu tot cu aceasta criminalitate, cu tot cu Zika si alte probleme, am riscat si am castigat! Am castigat experienta unei vacante cu peisaje spectaculoase si multe amintiri frumoase! Am zis totusi sa evitam perioada Carnavalului si am fost acolo intre 26 februarie – 4 martie 2016, la aproape 3 saptamani de la incheierea Carnavalului de la Rio. Nu stiu daca am facut bine sau nu, insa stiu ca am „ratat” preturile foarte ridicate din acea perioada si, probabil, am ratat totodata si ceva mai multa distractie. Oricum ar fi, vacanta a meritat din plin.

26

In ceea ce priveste siguranta, desi foarte sceptici la inceput, am realizat ca situatia din toate zonele turistice din Rio nu este diferita de Centrul Vechi din Bucuresti sau plajele din Mamaia si Eforie Nord, spre exemplu.

De la hotel ne-a fost recomandat doar sa nu ne lasam bunurile  nesupravegheate la plaja si sa fim atenti la genti, telefoane si aparate de fotografiat in zonele aglomerate, aspect universal valabil. Bineinteles, am facut poze fara probleme, am vorbit linistiti la telefon pe strada, am lasat pe plaja geanta cu lucruri fara valoare prea mare, am mers cu taxiurile si metroul, am purtat cerceii si inelul de aur si ne-am plimbat seara tarziu prin Leblon si Copacabana fara sa avem parte de niciun incident. Si nu este vorba de noroc, deoarece ne-am simtit in siguranta si niciun alt turist nu a patit nimic.

Intr-adevar, am evitat si consider ca nu am avea niciodata de ce sa mergem in acele cartiere rau famate, favelas. Probabil acolo lucrurile stau cu totul diferit. Cert este ca, pentru siguranta ta in Rio de Janeiro, trebuie respectate cateva aspecte elementare, aceleasi cu cele din orice alta destinatie:

  • Sa nu mergi pe stradute laturalnice intunecate;
  • Sa nu ai la tine sume de bani prea mari sau obiecte si bijuterii extrem de valoroase;
  • Sa eviti zonele rau famate, zonele cu persoane ce par a fi in conflict si persoanele mai dubioase;
  • Sa nu ai incredere ca toti oamenii sunt bine-voitori sau dornici sa ajute.

In ultima zi am vazut cum un baiat a fugit cu telefonul unui turist mai in varsta, dintr-un bazar. Asemanator cu Unirea sau Obor.

Cam asta ar fi despre siguranta turistilor in Rio de Janeiro, nimic complicat dupa cum se poate observa si sunt foarte fericita ca am riscat pana la urma sa mergem in capitala mondiala de samba, sa urcam la statuia lui Cristo Redentor de pe varful muntelui Corcovado si sa bem Caipirinha pe faimoasa plaja Copacabana. Iti sugerez sa citesti si articolul „10 idei pentru 7 zile perfecte in Rio de Janeiro”.

3

Author

Write A Comment