Mai este cineva care sa nu fi auzit de „American Dream”?! Oricat de mare ar fi dorinta fiecaruia dintre noi de a trai acest vis, tot avem nevoie de cateva informatii utile sau pasi indrumatori, inainte de a porni catre mult asteptatul drum…

Acest articol este despre aspectele esentiale ce iti vor fi de ajutor de-a lungul calatoriei tale. Despre cum am trait noi visul american si cum ne-am petrecut o saptamana intreaga in Los Angeles, poti citi aici.

Orasul  Los Angeles are o suprafata de aproximativ 1300 km2, fata de cei 228 km2 ai Bucurestiului si o populatie de circa 4 milioane de locuitori. Este al 2-lea cel mai mare oras din S.U.A., dupa New York. La prima privire poate nu ti se pare prea mult, insa nu trebuie sa facem abstractie de faptul ca L.A. este, de fapt, o metropola imensa, alcatuita din mai multe orase, inclusiv Hollywood, Beverly Hills si Santa Monica. Atunci cand vorbim de zona metropolitana a L.A.-ului, lucrurile stau cu totul diferit si trebuie sa luam in considerare o suprafata de peste 14.000 km2 si o populatie totala de aproximativ 19 milioane de locuitori.

Scopul meu nu este sa iti incarc memoria cu astfel de date numerice (pe care le poti accesa foarte simplu pe Wikipedia), ci vreau sa te fac sa realizezi ca fiind vorba despre un oras atat de mare, este aproape imposibil sa te poti deplasa in exclusivitate cu mijloacele de transport in comun si, de asemenea, consider ca este nevoie de minim o saptamana pentru a descoperi cat de cat acest minunat „Oras al Ingerilor”.

Vremea in Los Angeles

Vremea este blanda pe tot parcursul anului. Lunile decembrie si ianuarie sunt cele mai reci, insa temperaturile scad foarte rar sub 100 C. In perioada ianuarie-martie se inregistreaza cele mai multe precipitatii, iar lunile iulie, august si septembrie sunt cele mai calduroase, cu precipitatii putine si temperaturi ce pot ajunge si la 380 C. In perioada 9-17 septembrie 2015, atunci cand am vizitat Los Angeles-ul, pot spune ca vremea a fost specifica unei veri perfecte, cu cer senin, temperaturi ideale pentru plaja sau plimbare si putina ploaie, doar o jumatate de zi. Ceata este des intalnita in diminetile californiene.

Drumul catre Los Angeles

Vacanta noastra in L.A. a fost in perioada 9-17 septembrie 2015 si s-a continuat in Las Vegas pana pe 23 septembrie 2015. Calatoria noastra a inceput cu zborul catre Londra unde am avut escala de 2 ore si 15 minute. Doar aceasta ruta Bucuresti-Londra a fost operata de Tarom, iar toate celelalte rute (Londra – Los Angeles, Las Vegas – Londra si Londra – Bucuresti) au apartinut companiei British Airways. Pana la Londra am zburat 3 ore si jumatate, iar din Londra pana in Los Angeles 11 ore.  Consider ca o escala de doar 2 ore pe aeroportul London Heathrow este riscanta. Am reusit cumva sa evitam niste cozi inexplicabile  (ne-am bagat in fata si am spus ora la care aveam legatura de zbor), am luat autobuzul catre alt terminal, insa oricata experienta ai avea, acest aeroport te poate bulversa. Organizarea nu mi s-a parut a fi punctul lor forte. Tariful total pentru acest zbor dus-intors (cu intoarcere din Las Vegas) a fost de 880 euro/persoana. Am ales compania British Airways deoarece era singura companie care avea zbor direct din Las Vegas catre Europa la momentul respectiv.

Cum sa te deplasezi in Los Angeles

Bineinteles, inainte de aceasta vacanta am citit si m-am documentat si am ajuns la concluzia principala ca ne trebuie neaparat masina. Iar daca ajungi in L.A., te sfatuiesc cu drag sa inchiriezi o masina. Distanta foarte mare dintre atractiile principale este dificil de parcurs cu orice alte mijloace de transport in comun, iar taxiurile vor fi o risipa de timp si multi bani. Nu te gandi ca aveam experienta… A fost prima vacanta in care am inchiriat o masina. Se conduce destul de usor, chiar cu placere, mai ales atunci cand te ajuta cu orientarea Google Maps. Drumurile si autostrazile sunt ca-n filme, ca doar suntem in Los Angeles si totul devine mai palpitant cand la radio se difuzeaza o urmarire in direct, cu elicoptere, masini de politie, arme si tot ce trebuie :)).

41-la
Intre timp in Los Angeles 😀

Sa  revenim… Am aterizat in L.A. pe la ora locala 19:00, pe aeroportul principal Los Angeles International Airport (LAX), am luat bagajele si am urmat indicatoarele pentru Rental Car. Se iese din aeroport si se asteapta chiar sub semnul de Rental Cars un autobuz pe care scrie numele companiei de la care ai inchiriat online masina. Noi am inchiriat de la compaia Dollar, deci am asteptat (putin mai mult) autobuzul pe care scria „Dollar”. Acesta ne-a dus la sediul companiei de inchirieri auto, in afara aeroportului la cativa kilometri si de acolo ne-am ales masinuta. Trebuie sa ai la tine voucher-ul printat, permisul de conducere si un card valid. Pentru aproximativ 180$, am inchiriat o Toyota mica si alba, de pe 9 septembrie pana pe 13 septembrie la ora 20. Este foarte important sa ai un GPS foarte bun. Noi, fiind abonati ai companiei Vodafone, ne-am activat optiunea „Roaming pe zi”, o optiune cu adevarat geniala, in care iti poti utiliza minutele, sms-urile si internetul de care beneficiezi acasa, la vremea aceea pentru 6$/zi. Asadar, avand cu noi tot internetul de acasa, ne-am bazat pe Google Maps, care nu a dat gres niciodata. Daca pleci din L.A. tot cu avionul, pastrati masina pana la finalul vacantei. Noi am plecat cu autocarul catre Las Vegas si am predat masina mai devreme. In aceasta situatie, intoarcerea de la aeroport catre Hollywood (zona unde eram cazati) a fost mai complicata. Pentru intoarcere am mers inapoi la aeroport cu transferul de la Dollar, iar soferul ne-a lasat chiar langa autocarul ce efectueaza transferuri regulate pana in Downtown L.A.. Compania se numeste Flyway Bus, iar acest  transfer costa 7$/persoana si se incheie la Union Station, chiar in inima Downtown-ului. Tariful se plateste doar la final, doar prin plata cu un card bancar. Este foarte important sa ai intotdeauna la tine in S.U.A. un card bancar. De la Union Station pana in centrul Hollywood-ului sunt vreo 11 statii de metrou pe linia rosie, dar noi am mers vreo 13 pentru ca am adormit in metrou… :)).

De asemenea, am mai calatorit cu mijloacele de transport in comun intr-o seara de la Santa Monica spre Holllywood, cu autobuzul 704, dar am coborat mai devreme, sa nu ocolim si am mai facut o plimbare pe jos de vreo 15 minute pana la Hollywood Highland. In tot acest timp am urmarit traseul pe Google Maps 😀 si, daca retin bine, cred ca am coborat la intersectia Santa Monica si Highland. Prin Hollywood trece si linia rosie de metrou, care duce direct catre parcul de distractii Universul Studios.

Unde sa te cazezi in Los Angeles

Am stabilit ca este nevoie de minim o saptamana pentru a explora L.A.-ul si ca inchirierea unei masini iti va fi cu adevarat de folos. Un alt aspect deosebit de important este alegerea zonei in care sa te cazezi. Noi am ales sa stam la hotelul Motel 6 Hollywood, despre care puteti afla mai multe aici, un hotel situat in zona centrala a Hollywood-ului.

Downtown L.A. – nu recomand sa iti alegi un hotel din aceasta zona, deoarece acesta este centrul economic si financiar al orasului, cu foarte multe cladiri inalte ale marilor corporatii. Este zona de birouri, iar dupa terminarea programului de lucru, agitatia se va sfarsi. Seara este dificil sa gasesti ceva deschis, cam toate atractiile orasului sunt departe si nu vei petrece prea mult timp in aceasta zona.

61-la
Walt Disney Concert Hall in Downtown L.A.

Santa Monica – Daca doresti sa fii cat mai aproape de plaja, aceasta este zona cea mai potrivita de cazare. In Santa Monica este faimosul „Santa Monica Pier”, prezent in foarte multe filme si seriale, printre care si „The Mentalist”. Acest ponton reprezinta sfarsitul drumului faimos Route 66, lung de 3940 km. De asemenea, tot aici mai exista si o strada pietonala (Third Street Promenade), cu terase si magazine. Venice Beach este la doar cativa kilometri, insa Malibu Beach este destul de departe. Exista un autobuz care face legatura intre aceste faimoase plaje.

59-la
Santa Monica Pier cu soarele fix in fata

Beverly Hills – poti alege aceasta zona pentru o cazare linistita si exclusivista. Aici vei fi foarte aproape de celebritati, de casele acestora, si de faimoasa strada de cumparaturi, Rodeo Drive, cea mai scumpa din lume.

51-la
Semnul Beverly Hills

Hollywood – asa cum am mai spus, noi am ales sa ne cazam chiar in centrul Hollywood-ului, intre statiile de metrou Hollywood/Highland si Hollywood/Vine. Consider ca de aici incep toate activitatile in L.A. Am calcat de nenumarate ori pe Hollywood Walk of Fame, am privit semnul ‚Hollywood” si am avut chiar langa noi Dolby Theatre si Teatrul Chinezesc. Universal Studios se afla la doar 4 -5 statii de metrou, zona este plina de magazine de tot felul, terase si baruri si nu te vei plictisi nici seara. Plus ca de aici porneste bus-ul turistic, City Sightseeing, cu cele 5 trasee ale sale. De asemenea, tot de aici pornesc multe alte excursii optionale, inclusiv „Turul Caselor Vedetelor”. Seara, intr-adevar, se schimba peisajul si apar cativa oameni cu sau fara adapost, care beau sau fumeaza, insa nu am intalnit niciun fel de violenta. Sambata seara, fiind multe cluburi si baruri, am vazut foarte multi „brotheri” sau fete care incercau sa impresioneze dansand sus pe masini, insa acest lucru accentua senzatia ca eram intr-un film.

50-la
Walk of Fame – vedere din bus-ul turistic

Bus-ul turistic, City Sightseeing

Chiar daca in unele orase se poate dovedi a fi nefolositor, in majoritatea oraselor, precum si in L.A., autobuzul turistic de tip Hop On – Hop Off merita fiecare banut. Noi, de obicei, alegem compania CitySightseeing. In Los Angeles biletele pot fi cumparate pentru 24/48/72 de ore, acestea incluzand 5 trasee diferite:

  • Traseul rosu – este cel principal, in care poti cobori la obiectivele turistice din Hollywood, Beverly Hills si Melrose Avenue;
  • Traseul galben: porneste din Beverly Hills si ajunge pana la Santa Monica Pier;
  • Traseul albastru: ajunge la Universal Studios;
  • Traseul mov: este pentru Downtown Los Angeles;
  • Traseul verde: este pentru plimbarea de-a lungul plajelor.

Am ales biletul de 72 de ore cu toate traseele, pentru suma de aproximativ 55$/persoana si am cumparat separat, tot de la City Sightseeing, excursia pentru turul caselor vedetelor.

Ce poti manca in Los Angeles?

Recunosc ca nu suntem adeptii unor vacante destinate gastronomiei. In L.A. ne-am plimbat si am explorat cat de mult am putut, asemenea unor copii intr-o camera plina de dulciuri, insa, nicio zi nu incepea fara un mic-dejun copios, servit chiar pe Hollywood Blv, la intersectia cu strada Whitley, foarte aproape de Motel 6 Hollywood (am dat adresa exacta pentru ca nu imi amintesc numele localului). Pentru pranz si cina ne-am rasfatat cu orice ne facea cu ochiul, mancaruri „sanatoase” precum: hot dog, pizza, cartofi, ca doar eram in America si trebuia sa mancam precum americanii. Fiecare om are stilul lui si fiecare vacanta vine cu stilul ei. Daca esti mai pasionat de arta culinara decat noi, iti recomand sa consulti topurile restaurantelor de pe Tripdvisor.com.

Shopping in Los Angeles

Cele mai multe magazine de suveniruri sunt, cu siguranta, pe Hollywood Blv, in zona Dolby Theatre si, tot aici, exista magazine de dulciuri, haine si accesorii (Victoria’s Secret, Guess sau un magazin Disney destinat dulciurilor). Alte zone pentru shopping vei gasi pe strada pietonala Santa Monica, la Universal City walk (la intrarea in parcul Universal), zona  Downtown Disney din Disneyland sau The Santee Alley din Downtown Los Angeles. Aceasta este o straduta de cumparaturi principala, inconjurata de alte stradute cu magazine similare, dar mai putine, pe care vei gasi tot felul de lucruri asemanatoare celor din Dragonul Rosu sau Aliexpress.com, care ar trebui sa fie vandute la preturi rezonabile: rochii foarte sclipicioase, incaltaminte, tricouri inscriptionate, lenjerii de pat, prosoape, accesorii pentru telefoanele mobile sau machiaje si parfumuri, care chiar nu pareau originale. Intr-o dupa-amiaza am fost cu masina la Citadel Outlets, este destul de departe, insa este cam cel mai important outlet din L.A.. Aici chiar sunt reduceri semnificative la brand-uri precum: Calvin Klein, Guess, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger si chiar Disney Store. Sa nu uitam de faimoasa Rodeo Drive din Beverly Hills, cea mai luxoasa strada din lume! Se spune ca orice brand din lume care se respecta trebuie sa aiba magazin aici. Totul este luxos si exclusivist la superlativ!

49-la
Magazinul meu preferat are si steluta pe Walk of Fame

Ai nevoie de un medic in Los Angeles?

Stiu ca nimeni nu vrea acest lucru, dar chiar ne putem imbolnavi, iar daca acest lucru se intampla la 10.000 de km departare de casa, lucrurile se complica. Nu plec niciodata de acasa fara punga de medicamente si fara sa ma asigur ca am acces la internet, intr-un fel sau altul. Totusi, daca aceste lucruri nu sunt suficiente, puteti intreba la CVS Pharmacy sau Walgreens. Acestea sunt un fel de supermarketuri  care au si farmacii in interior. Unele dintre acestea pot avea si medic sau o mini clinica privata. Daca nu au, nu este nicio problema, deoarece personalul te poate indruma catre cea mai apropiata unitate medicala, in functie de problemele pe care le ai. Este important sa nu pleci la drum fara asigurare medicala. In situatia in care ai intampinat o problema, anunta compania de asigurari imediat. Acestia iti pot recomanda unde sa mergi sau poti merge unde vrei, insa trebuie sa pastrezi raportul medical, factura, reteta si bonul fiscal de la farmacie. Iti doresc sa nu ai niciodata astfel de probleme, dar informatia nu strica!

36-la
Salvamar la Venice Beach (sau actor din Baywatch, depinde cum preferi :)) )
38-la
Caine cu stil la plimbare prin Venice Beach
62-la
Orase infratite cu Los Angeles

 

Author

1 Comment

  1. Pingback: Actori in propriul film in Los Angeles – fromoanawithlove.ro

Write A Comment