Sa te trezesti in fiecare dimineata intr-o alta destinatie, sa te simti in permanenta ca intr-un oras plutitor sau intr-un mega resort all inclusive este, cu siguranta, ceva unic si inedit pentru fiecare dintre noi.

3

Am mai fost intr-o croaziera pe Nil, in anul 2010, pe un vas micut, insa acum vreau sa iti povestesc despre o croaziera la un cu totul alt nivel, in Caraibe, cu superbul vas MSC Divina (despre care poti afla mai multe aici).

Acest articol este bazat pe experienta mea la bordul vasului, din perioada sarbatorilor de iarna (20 – 27 decembrie), insa, informatiile din acest articol iti pot fi utile si pentru croazierele din orice alte destinatii, indiferent daca este vorba despre compania MSC sau alte vase ale altor companii precum: Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Carnival, Disney Cruise Line, Celebrity, Princess Cruises, etc.).

In primul rand, iti recomand cu toata dragostea sa mergi intr-o astfel de vacanta, pentru ca se va dovedi a fi o vacanta unica, indiferent de varsta. Atunci cand iti planifici o croaziera exotica trebuie sa tii cont de traseu si de vas. Alege-ti un traseu interesant si o nava de croaziera cat mai spectaculoasa, pe care sa o indragesti.

Preturile croazierelor sunt destul de accesibile si pot porni de la 400 euro/persoana, o saptamana in regim all inclusive in Caraibe, cabina interioara (fara geam), la care se adauga biletele de avion pana la Miami sau Fort Lauderdale. La acest tarif se mai adauga taxele portuare, in jur de 100 euro/persoana si pretul poate creste in functie de tipul de camera dorit. De exemplu, 7 nopti pe vasul superb MSC DIVINA, in regim all inclusive si intr-o camera cu balcon, in perioada Craciunului (cand toate tarifele sunt mult mai mari) au costat 809 euro/persoana + 120 euro (taxe portuare/persoana).

1_Fotor

Plecarea si intoarcerea au fost din si in Miami, SUA (deci este necesara viza pentru Statele Unite) si am avut 4 opriri in 4 state diferite: Falmouth (Jamaica), George Town (Cayman Islands), Cozumel (Mexic) si Great Stirrup Cay (Bahamas).

La momentul rezervarii, daca plecarea este din SUA, nu este obligatoriu sa ai viza deja obtinuta, insa trebuie sa te asiguri ca ai destul timp si indeplinesti toate conditiile pentru a o obtine. Pasaportul trebuie sa fie valid inca 6 luni de la data intoarcerii. De asemenea, la momentul rezervarii, iti vei putea alege exact camera in care vei sta.

Este recomandat sa ajungi la destinatia portului de imbarcare cu o zi inainte, adica sa iti iei biletul de avion astfel incat sa aterizezi cu o zi inainte si sa mai rezervi o noapte de cazare cat mai aproape de port, pentru a-ti fi mai usor a doua zi. Poti evita astfel pierderea croazierei, din diverse motive, cum ar fi intarzierea avionului.

Noi am ajuns in Miami pe 19 decembrie si ne-am cazat in acea noapte la YVE hotel, intr-o camera cu priveliste inspre port, iar cand ne-am trezit, am vazut „vaporul nostru” de pe geam, alaturi de alte cateva nave de croaziera. Nu stiu exact daca hotelul mi s-a parut perfect sau totul din jurul meu era perfect, dar cred eu ca aceste lucruri au legatura cu faptul ca pasisem pentru prima data pe pamantul american.. Sa revenim… Conform biletelor nostre de imbarcare check-in-ul era intre orele 16-17, insa din nerabdare noi am ajuns acolo cu vreo doua ore inainte si ne-au permis atunci accesul. Vasul s-a indepartat de tarm la ora 19:00.

7

La check-in sunt verificate actele si bagajele, procedura fiind asemanatoare cu cea din aeroport. Bagajele mari sunt preluate si iti vor fi aduse in fata usii mai tarziu, de aceea este bine sa pastrezi intr-un bagaj de mana toate articolele necesare (acte, medicamente, dispozitive mobile, haine de schimb, etc.). Tot la check-in ti se va da cardul ce deschide camera si ti se va face o fotografie. Cardul acesta este extrem de important, deoarece la bordul vasului acesta are rol si de pasaport si de portofel. La fiecare imbarcare/debarcare se va scana cardul (la scanare apare si fotografia) si astfel vor sti daca sunteti sau nu pe vapor. Nu intarzia, deoarece nu vei fi asteptat mai mult de 15 minute.

La MSC nu a mai fost nevoie si de pasaport pentru iesirea de pe vas in zilele in care acesta ancora in alte porturi de pe traseu. De asemenea, tot la check-in, trebuie sa platesti o suma de bani (cash sau card) si aceasta suma va fi incarcata pe cartela ta de la camera.

Toate platile si cumparaturile de pe vapor se vor face cu aceasta cartela (bauturi sau alte lucruri care nu sunt incluse in pachet, cumparaturi, internet wi-fi, excursii optionale, casino, etc.). Daca la finalul vacantei nu ai cheltuit toti banii depusi, diferenta ti se va returna si daca se intampla sa cheltui banii mai devreme, poti sa completezi aceea suma la receptie. La card nu este asa, tot ce vei cheltui ti se va retrage automat de pe card. In SUA si in croaziere este necesar sa ai la tine si un card bancar cu destui bani pe el.

Accesul cu bauturi alcoolice pe vapor este interzis, indiferent daca este portul principal de imbarcare sau alt port de pe traseu. La unele companii ai voie sa intri pe vas cu o sticla de alcool/persoana adulta, doar la imbarcarea initiala. Bagajele vor fi scanate la orice intrare pe vas. In fiecare port poti cumpara excursii optionale sau poti explora zona pe cont propriu, dar trebuie sa te intorci in port la timp. Excursiile optionale sunt variate, iar tarifele pot fi destul de mari, in functie de complexitatea lor. La bord se vor organiza si seri formale, unde il vei intalni pe capitanul vasului, iar tinuta eleganta va fi obligatorie. Domnilor le este recomandat sa poarte costum.

In fiecare seara primeam in camera programul cu activitatile de a doua zi si excursiile optionale. Activitatile de pe vapor sunt intotdeuna multe, diversificate si pentru toate varstele si chiar nu vei avea cum sa te plictisesti.

Nu este recomandat sa efectuezi apeluri sau sa utilizezi internetul din roaming atunci cand vasul navigheaza, deoarece sunt ape internationale, conexiunea se face prin satelit si costurile sunt foarte mari, in jur de 4-6 euro/minut sau mesaj. Poti, in schimb, sa utilizezi internetul wireless pentru a comunica. Tariful difera in functie de vas, dar, de obicei, este mare sau foarte mare.

Bacsisul nu este inclus in costul croazierei si acesta se va retine zilnic de pe cartela, iar costul acestuia poate varia intre 6 -14$/persoana/noapte, tot in functie de vas.

Imediat dupa plecarea din port se va face o simulare in caz de naufragiu si pasagerii sunt chemati cu vestele de salvare pe care le gasesc in camera, pe anumite punti, atribuite in functie de camera si etaj. Experienta nu dureaza mult si este interesanta si obligatorie.

O croaziera iti ramane in suflet pentru totdeauna si sentimentul acela pe care il ai atunci cand te indepartezi de tarm, iar oamenii de pe alte vase care se intorc iti fac cu mana este, cu adevarat, unic.

7
Bahamas
3
Cozumel, Mexic
9
Jamaica
16
Cayman Islands
Author

Write A Comment