Intotdeauna apar intrebari legate de bagaje, asa ca in aceasta etapa iti prezint 25 de sfaturi utile de care sa tii cont atunci cand iti faci bagajul, dar si o lista in format pdf, pe care o poti downloada si printa sau folosi in format electronic. Te asigur ca, data viitoare cand vei face bagajele, iti va fi mult mai usor cu aceasta lista!

NOTIUNI GENERALE

  1. Verifica lista, ia la tine doar strictul necesar de pe ea si adauga in cazul in care mai ai de luat si alte obiecte personale. Intai pregateste obiectele si abia apoi asaza-le in bagaj. Le poti pune pe pat, inainte de a le baga in bagaje. Bifeaza lista pe masura ce inaintezi sau taie ce nu iti este necesar.
  2. Nu lasa bagajele pe ultima suta de metri. Fa-le cu o zi inainte de plecare.
  3. Verifica prognoza meteo inainte de plecare, sa iti dai seama cam ce haine sa iei la tine si daca vei avea nevoie sau nu de umbrela.
  4. Cel mai important este sa ai la tine pasaportul, banii, cardul si o copie printata a biletelor de avion dus-intors, a asigurarii medicale si a voucher-ului de cazare. Fa poze cu telefonul mobil la pasaport si viza, pentru a nu umbla in vacanta cu pasaportul dupa tine. Mai bine il lasi in camera de hotel, pus bine in bagaj sau in seif. Ar fi recomandat sa pastrezi aceste poze si pe e-mail.
  5. Fa check-in-ul online daca este posibil!
  6. Verifica dimensiunile si greutatea acceptate de compania aeriana care va opera zborul tau. Nu depasi marimea si greutatea sub nicio forma, deoarece fie va trebui sa platesti in plus pentru bagajul de cala (checked bag), fie vei fi nevoit sa renunti la cateva obiecte, pentru a ajunge la greutatea admisa. Daca bagajul de mana (carry-on bag) nu respecta dimensiunea, va fi trimis la cala, vei plati si o taxa suplimentara si vei risca sa ti se sparga obiectele fragile (laptop, aparat foto, etc.). Incearca sa cantaresti bagajele de acasa, daca ai un cantar (te cantaresti cu si fara bagaj in mana), daca nu, le poti cantari in aeroport, inainte de check-in.
  7. Daca stii ca vei face cumparaturi in vacanta, pastreaza loc in bagaje si incearca sa nu le umpli pana trebuie sa te asezi pe ele, sa se inchida.
  8. Ia in bagaj inca o geanta sau un ghiozdanel gol, care nu ocupa mult, dar care iti poate fi de folos in excursiile optionale.
  9. Cumpara bagaje cat mai usoare, care sa aiba garantie, preferabil.

BAGAJUL DE MANA (CARRY-ON BAG)

oica bagaj mana copy

  1. Toate obiectele fragile, valoroase sau cele de care poti avea nevoie pe durata zborului trebuie sa fie intotdeauna in bagajul de mana (pasaport, bilete de calatorie, bani, carduri, laptop, tableta, aparat foto, bijuterii, incarcator, casti, baterie externa, ochelari de vedere, medicamente pentru drum, deodorant, etc.)
  2. Orice consideri ca este important, de necesitate maxima si nu ai vrea sa se piarda, sa fie in bagajul de mana, pentru situatia in care se pierde bagajul de cala sau intarzie pentru 1-2 zile.
  3. La majoritatea companiilor aeriene de linie (adica nu low-cost) ai voie sa iei in cabina atat bagajul de mana, cat si o gentuta mai mica. Vezi dimensiunile permise de companie, acestea pot fi trecute chiar si pe biletul tau. De obicei al doilea bagaj de mana trebuie sa aiba maxim dimensiunea unei genti de laptop.
  4. Sa nu iti lipseasca din bagajul de mana un hanorac sau pulover cu gluga si o pereche de sosete groase, mai ales la zborurile lungi, pentru ca de obicei este foarte frig in avion. De asemenea, este recomandat sa iei filmele, serialele sau jocurile preferate, pe laptop, tableta sau telefon, sa iti treaca timpul mai usor.
  5. Incarca-ti dispozitivele electronice inainte de a le baga in bagaj.
  6. Nu uita sa opresti internetul si sa pornesti modul avion al telefonului.
  7. Este permis si chiar indicat sa ai la tine ceva de rontait (alune, ciocolata). Ai voie chiar si sandvisuri, daca nu iti place mancarea din avion. Dar sa te gandesti si la cei din jur si nu aduce chiar salam si seminte.
  8. In bagajul de mana nu ai voie cu obiecte ascutite sau periculoase, nici macar cu forfecuta de unghii si pila. Lichidele nu trebuie sa depaseasca 100 ml si sunt considerate lichide si toate produsele cremoase, cosmeticele si conservele. Nu ai voie cu spray-uri. Parfumurile sunt ok, atata timp cat nu depasesc 100 ml si nu prea am vazut parfumuri asa mari. Toate cosmeticele si lichidele trebuie sa fie intr-o punga sau poseta transparenta, care se inchide. Gasesti in aeroport. Eu le bag la cala, dar am grija sa fie asezate bine, sa nu se sparga sau sa curga. Mare atentie si daca le pui la cala, sa nu curga pe haine sau alte obiecte. Aproape intotdeauna curge cate un sampon sau cate o crema. Laptopul si tableta sa fie la indemana pentru ca le vei scoate sa fie scanate separat la controlul de siguranta.
  9. Incearca sa nu calatoresti cu bijuterii foarte valoroase si nici cu multi bani cash.

BAGAJUL DE CALA (CHECKED BAG)

bagaj cala copy

  1. Bagajele de cala se deterioreaza foarte repede, iar folia protejeaza doar de murdarie si zgarieturi. La majoritatea se strica imediat rotile si manerele. Totusi, cele cu 4 roti sunt mult mai usor de carat.
  2. Vei fi surprins sa vezi mai multe bagaje identice cu al tau, asa ca ar fi bine sa il personalizezi cu o panglica colorata si sa iti treci numele si celelalte date pe eticheta speciala a bagajului. Acest lucru va fi de folos si in cazul in care se pierde bagajul de cala.
  3. Nu incarca bagajul inutil cu ce nu iti trebuie. Feon si fier de calcat vei gasi la hotel de cele mai multe ori. Nu lua multe perechi de incaltaminte. Incearca sa nu iei toate cremele, lotiunile si sampoanele, desi stiu ca este greu. Vei gasi astfel de produse si in variante mici, de calatorie, sau iti poti pune din produsele preferate in sticlute de plastic de 100 ml. Depinde si cat stai in vacanta. Ideea este sa nu iti complici viata degeaba, sa cari cat mai putin si sa mai ai si loc in bagaje pentru cumparaturi.
  4. Fii cat mai ordonat si asaza totul frumos in bagaj. Asta te va ajuta sa gasesti totul cat mai usor si sa le transporti in siguranta. Se spune ca daca rulezi hainele, nu se mai sifoneaza. Eu nu fac asta, dar le intocmesc ordonat si le asez pe categorii. Lenjeria intima si sosetele au pungute separate. La fel si medicamentele si cosmeticele.
  5. La intoarcere nu incerca sa aduci acasa „suveniruri” pe care nu ai voie sa le scoti din tara respectiva (plante, animale si alte obiecte interzise, precum carapacea de testoasa). Cel mai bine ar fi sa citesti putin inainte daca exista anumite restrictii pentru o destinatie, in situatia in care ai de gand sa te intorci cu niste suveniruri mai neobisnuite.
  6. Nu iti lasa niciodata bagajele nesupravegheate!
  7. Iar la final, daca vrei sa te amuzi putin, poti verifica pagina de instagram TSA, unde sunt postate tot felul de ciudatenii cu care oamenii au incercat sa treaca de control in bagajul de mana. Eu am vazut pe cineva la aeroportul din Bucuresti care voia sa zboare cu o foarfeca de vita de vie super ruginita si oricum a fost foarte suparat si nedumerit pentru ca nu l-au lasat si i-au oprit foarfeca inainte de imbarcare.

DOWNLOAD LISTA BAGAJE

Ultimul pas si poate cel mai important, vezi ce ai de facut “La destinatie!”

Author

1 Comment

  1. Pingback: Economiseste! – fromoanawithlove.ro

Write A Comment