Cum Maldive se afla pe lista galbena a statelor, la intoarcere din vacanta ar fi trebuit sa stam 10 zile in carantina, insa, sincer iti spun, toata procedura asta mi s-a parut o gluma deloc buna…

            Noi nu am stat deloc in carantina, insa Leo teoretic da, pentru ca nici bietii functionari nu inteleg ei exact ce vrea legea sa spuna, cum sa o aplice si ce este cu atatea schimbari pe capul nostru.

            Asadar, o luam cu inceputul:

            Pentru plecarea in Maldive iti trebuie test RT-PCR Covid NEGATIV in limba engleza, efectuat cu maxim 96 de ore inainte de ora de decolare. Copiii sub 1 an sunt exceptati! De asemenea, toti turistii (inclusiv pentru bebelusi) trebuie sa completeze o declaratie de sanatate online – Traveler Health Declaration – pe site-ul https://imuga.immigration.gov.mv. Aceasta regula, cu testul negativ, este valabila pentru toate statele din zona galbena (se poate modifica oricand), ba chiar si unele companii aeriene solicita testul negativ, asa ca trebuie sa verificati inainte OLIGATORIU!!!

            Iar eu iti recomand sa iti faci planul de acasa pentru a evita sa stai degeaba in carantina. In primul rand sunt exceptati de la a sta in carantina toti cei care se incadreaza intr-una dintre urmatoarele categorii:

  • Daca ai facut vaccinul, inclusiv rapelul si au trecut deja 10 zile de la rapel;
  • Daca ai avut Covid in ultimele 90 de zile dinaintea plecarii si ai documentul care sa ateste acest lucru;
  • Studentii (am auzit cand li se solicita legitimatia);
  • Toate familiile cu copii minori care sunt la scoala. Pentru copiii cu varste intre 3-6 ani nu se specifica nimic, insa tuturor copiilor ar trebui sa li se atribuie regimul de carantina al parintilor. Nu a fost si cazul nostru, iti povestesc imediat… :D;
  • Cei care calatoresc in interes de serviciu si dovedesc cumva acest lucru;
  • Cei care au avut Covid, ori in ultimele 90 de zile si nu au documente care sa dovedeasca, ori au depasit aceste 90 de zile si au anticorpi. Analiza de anticorpi trebuie sa fie facuta in ultimele 14 zile de la intoarcerea in Romania, altfel nu este valabila. Noi am avut Covid toti, inclusiv mama mea, insa trecusera mai mult de 90 de zile de la depistare, asa ca inainte de plecare la aeroport am trecut pe la OK Medical, in parcare la Mall Baneasa si ne-am facut analiza de anticorpi, care se recolteaza din sange (mai putin Leo). Tot aici ne-am si testat pentru ca mi se pare cel mai comod… Nu ai nevoie de programare, pur si simplu te duci cu masina si iti recolteaza de la tine din masina, super simplu si rapid si BONUS: nu este deloc deranjant cand iti recolteaza din nas, precum in alte parti. Si nu este vreo reclama, este locul pe care eu l-am ales pentru testarile astea dupa mai multe cautari si mi s-a parut foarte practic. Pentru Leo nu era nevoie de aceasta analiza, iar tatal meu nu a avut Covid.
  • Cei care nu vor sta pe teritoriul Romaniei mai mult de 72 de ore. Aici, practic, se poate incadra oricine care arata un voucher de cazare in alta tara, bilet de avion, tren, etc.. Daca tara in care urmeaza sa pleci este pe lista galbena, va fi nevoie de carantina la intoarcere (Bulgaria), insa daca este o tara care se afla pe lista verde (Turcia), la intoarcere „Bye bye, carantina!”. Acest lucru se poate rezolva cu o rezervare pe Booking cu anulare gratuita.
  • Mai sunt si alte exceptii si oricum trebuie verificata legislatia la momentul plecarii tale, pentru ca, din pacate, apar tot felul de schimbari, iar aceste legi se fac din niste birouri si nu prea se tine cont si de realitate…

Toate bune si frumoase, la sosire in Maldive se scaneaza codul QR pe care il primesti dupa ce completezi declaratia online, apoi, soare, plaja, relaxare!

      Pentru intoarcerea in Romania este nevoie din nou de test Covid negativ, care se face la resort, in Maldive, cu o zi inainte de intoarcere, pentru ca este valabil 72 de ore. Copiii sub 3 ani sunt exceptati de aceasta data. Se completeaza din nou si declaratia aceea de sanatate online, neaparat inainte de a ajunge la aeroport pentru ca nu vei mai avea internet, apoi drum bun si astepti sa ajungi la balci, acasa in Romania.

      La noi in aeroport trebuie completata o alta declaratie, in care spui de unde ai venit si apoi te inghesoi la niste ghisee amarate, unde este o coada romaneasca si se baga toata lumea in fata ta chiar daca esti gravida si mai ai si un bebelus care plange. Acolo este un mare haos, incat cred ca daca spuneam ca am venit din Istanbul (unde avuseseram escala, Turcia fiind pe lista verde) cred ca nu mai interesa pe nimeni de nimic… La ghiseu, doamna ok, n-am ce sa spun, doar ca nu prea mai vazuse ea saraca test de anticorpi… Eu, Cosmin si mama mea exceptati de la carantina (se pune o stampila pe declaratia pe care ai completat-o, un exemplar la noi, unul la ei, miliarde de hartii pe care nu se uita nimeeeeni), tatal meu carantina (corect din pdv legal), iar Leo saracul carantina si el, pentru ca cine sa stie ca ar trebui sa aiba regimul parintilor… Nu am stat sa ne certam, oricum nu aveam de gand sa il tin in casa degeaba.

      Iar legat de carantina asta la vrajeala in care intra oricum doar cei de prea buna credinta NU a sunat nimeni niciodata, nu s-a verificat absolut nimic. Oricum este absurd cu atatea teste sa mai fie nevoie si de carantina.

      In rest, este nevoie de masca de protectie si cam atat.

      Cei care primesc rezultat pozitiv inainte de plecare in Maldive isi asuma toate costurile, de asta nu uita sa iti faci asigurare de calatorie intotdeauna (medicala si storno)! Si sper sa nu pateasca nimeni asta!

      Drum bun si sa evoluam la o sanatate deplina cat mai curand!

Author

Write A Comment